A betegségmódosító gyógyszerek pozitívan hatnak a betegség lefolyására, és ezáltal kivédik/csökkentik az ízületi károsodást, hosszú távon csökkentik a gyulladást, és nyugalomba helyezik a betegséget.

Ezek a gyógyszerek a félresiklott immunrendszer működését módosítják. Mindegyik gyógyszer a gyulladásban résztvevő immunrendszeri sejtek működésébe szól bele.

Karmester mellett egy zenekar összehangoltan, szépen, ritmusra zenél, de ha eltűnik a karmester, felborul a harmónia, zajjá válik a zene. Az immunrendszer zenekarában lévő “vonós, ütős-, fúvós” immunrendszeri sejtek jó karmester, tehát egy jó betegségmódosító gyógyszer mellett ismét ütemre, egymással harmóniában dolgoznak, így a betegség nyugalomba kerül.

A betegségmódosító gyógyszereknek (röviden DMARD) két csoportja ismert. Vannak a szintetikus, tehát kémiai módszerekkel előállított betegségmódosító gyógyszerek és a biológiai úton előállított biológiai terápia (lsd. később).

Trexan

A leginkább bevált és elsőként alkalmazott betegségmódosító gyógyszer a metotrexát hatóanyagú Trexan. Heti egyszer kell szedni, adagját fokozatosan lehet emelni 10-15mg-ról 20-25mg-ra. A daganatgyógyászatban szintén használják ezt a gyógyszert, DE sokkal nagyobb adagokban, ezért ne rémüljünk meg a betegtájékoztatóban leírt mellékhatásoktól, hiszen azok főként a nagyobb adagokra vonatkoznak.

Időnként szedése mellett gyomorpanasz előfordulhat, ilyenkor át lehet térni a bőr alá adható injekciós változatra – ami ezáltal jobban is hasznosul, mert rögtön a vérkeringésbe kerül.

A metotrexát mellékhatásai általában enyhék, és vérvétellel kiszűrhetőek. Ezért szükséges havonta vérvételre járni (vérkép, máj- és vesefunkció ellenőrzése)!

A metotrexát ronthatja a vérképzést a csontvelőben, ezért kell havonta nézni a fehér- és vörösvérsejtek, vérlemezkék számát a vérben. Ezen mellékhatás a metotrexát adagjának csökkentésével, illetve folsav vitamin adásával kivédhető. A folsavat a metotrexát mentes napok valamelyikén kell bevenni, általában kb. 10mg javasolt belőle, és mivel vitamin, ezért mellékhatása nincs.

A metotrexát emellett májfunkció-eltérést is okozhat, emiatt nézzük a GOT, GPT, GGT, ALP májenzimeket. Hosszútávon, igen sokévi metotrexát szedése mellett a máj esetleg hegesedhet.

A veseműködés is romolhat ritkán, ezért ellenőrizzük a kreatinin, karbamid és GFR veseparamétereket.

Hosszútávú szedés mellett ritkán tüdőhegesedés előfordulhat, ezért évente szükséges mellkas röntgen vizsgálat elvégzése.

Leflunomid (Arava)

Amennyiben a metotrexáttól bármilyen mellékhatás jelentkezik, a következő választás a leflunomid hatóanyag (Arava). Szintén igen hatásos gyógyszer, naponta kell szedni 10, illetve 20mg-os adagban, mellette folsav vitamin nem kell. A vérképzésre, májra lehet káros hatással, ezért havonta vérkép- és májfunkció-ellenőrzés szükséges.

Kloroqin (Delagil)

Amennyiben a metotrexát, leflunomid nem tudja megfogni a gyulladást, akkor egyéb, kevésbé erős betegségmódosító gyógyszerrel egészíthetjük ki a kezelést, ez a kombinációs kezelés. Ilyen a Delagil, amelynek az egyedüli mellékhatása, hogy hosszas szedés után lerakódhat a szem látóideghártyáján, és ronthatja a látást – ezért kell évente szemészeti ellenőrzésre járni, hogy korán kiszűrjük ezt a mellékhatást.

Szulfaszalazin Salazopyrin)

A Salazopyrin szintén kombinációban használható kiegészítő kezelésként. Vérkép-, máj- és veseműködés-ellenőrzés szükséges, folsavat érdemes mellette szedni.

Ciclosporin (SandImmun) és azatioprin (Imuran)

Ritkán használjuk, csak utolsó lehetőségként.