8 hetes csoportprogram stressz-csökkentésre, az élet örömtelibb megélésére, a mozgásszervi és egyéb fájdalmak enyhítésére

Mi a tudatos jelenlét alapú kognitív csoportterápia (MBCT) program lényege?

Hetente egyszer másfél-két órában megtanulunk tudatosabban és boldogabban élni, jobban szeretni és elfogadni önmagunkat és másokat.

Megtanítjuk az elménket, hogy elfogadóbb legyen a világ történései iránt, kevésbé reagáljon a negatív helyzetekre intenzív érzelmekkel és gondolatokkal.

Megtanuljuk átkapcsolni az elménk a „robotpilóta” üzemmódból a „létezés” üzemmódba. Ha az elménk a jelenben tud minél inkább létezni, és a jelen pillanatnak örülni, akkor kevésbé lesz ideje rágódni, aggódni, dühöngeni, szomorkodni, illetve elmerülni a negatív érzelmekben és kártékony gondolatokban, vagy esetleg a fájdalommal foglalkozni.

Kinek érdemes részt venni a programban?

Aki boldogabban szeretné élni az életét, és jobban élvezni az élet apró „most” pillanatait.

Aki stresszesnek érzi az életét, és nem tud megküzdeni a stresszel.

Akinek hosszabb ideje fennálló, mozgásszervi eredetű vagy egyéb fájdalmai (krónikus fájdalom) vannak.

Aki kíváncsi és nyitott az új dolgokra, és szeretne fejlődni, változtatni az élethez való hozzáállásán.

Aki hajlandó a program 8 hete alatt minden nap otthon 20-30 percet szentelni a gyakorlásra, és végigcsinálni a 8 hetes programot.

Mit takar pontosan a tudatos jelenlét alapú kognitív terápia (MBCT)?

Az MBCT a pszichológiai alapelveket és a távol-keleti „tudatos jelenlét” meditációkat ötvöző, a vallásoktól teljesen független, tudományos alapokon nyugvó módszer, amelyet Mark Williams oxfordi pszichológus professzor és John-Kabat Zinn amerikai orvosprofesszor fejlesztett ki. A módszert az orvostudomány számos területén alkalmazzák a stressz-csökkentéstől a visszatérő depresszión át egészen az idült fájdalmakig.

A tudatos jelenlét lényege, hogy minél inkább próbálunk minden egyes pillanatot tudatosítani megfigyelve a külvilágot (pl. színek, illatok, hangok) és saját magunkat (a légzésünket, az érzelmeinket, a gondolatainkat és testünk érzelmekre és gondolatokra adott reakcióit – pl. stressz, idegesség esetén a gyomrunk összeszorulását). Az MBCT másik alappillére, hogy a dolgokat elfogadjuk úgy, ahogy vannak, és nem reagálunk rájuk intenzív érzelmekkel, gondolatokkal vagy testi tünetekkel. A „szabad lennie” alapelvet követjük. Nem ítélkezünk mások és magunk felett. Elvárásainkat elengedjük azzal kapcsolatban, hogyan „kellene” történnie a dolgoknak. Nyitottsággal, türelemmel szemléljük a világot, ugyanúgy, mint egy kisgyermek. A gondolatainktól távolságot tartunk, hiszen azok csak a valóságról alkotott elképzeléseink, és nem feltétlenül igazak (pl. ha valaki nem köszön nekünk, nem feltétlenül udvariatlanságot kell látnunk mögötte, elképzelhető, hogy az illető csak nem vett észre bennünket).

A program megfelelő számú részvevő jelentkezése esetén indul a jelentkezőkkel egyeztetett időpontban 8 héten keresztül heti egyszer 1-2 órában!

Helyszín: Szeged, Móra u. 56. 1. emelet

Részvevők száma: 5-6 fő

Díj: összesen 56.000Ft (alkalmanként fizetendő 7000Ft)

Jelentkezés: +36-70-633-5665

A módszer elsajátításában segítséget nyújthat tudatosjelenZindel Segal, Mark Williams, John Teasdale: Tudatos jelenlét a gyakorlatban – 8 hetes program a mindennapok örömtelibb megéléséért, valamint a depresszió és a szorongás kezelésére című könyv.