Gombakrémleves
1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
1kg csiperke gomba (róka- és vargányagomba is lehet kiegészítésként)
himalája só, tarkabors, szerecsendió
Cserpes vaj/ házi vaj, 1-2 kanál Cserpes tejföl
Szarvasgombás olívaolaj
A vajon a hagymát lepirítjuk, rá a fokhagyma, majd az apróra vágott gomba, jól átpirítjük, míg levet ereszt és megfonnyad. Bele a fűszerek. Felöntjük vízzel, puhára főzzük. A végén bele a tejföl. Összeturmixoljuk botmixerrel. Kész.
Közben néhány fej gombát vékony szeletekre vágva lyukacsos pizzasütő tepsin 10 perc alatt sütőben megpirítunk.
Tálalás: pirított gombaszeletek + leves + szarvasgomba olaj néhány cseppje
Borsókrémleves
3-4 gerezd fokhagyma
750g zsenge mirelit/friss zöldborsó
himalája só, tarkabors, szerecsendió, bazsalikom
1-2 kanál Cserpes tejföl, Cserpes vaj
szeletelt mandula
A zúzott fokhagymát vajon lepirítjuk, rá a borsó, néhány percig pirítjuk, majd felöntjük vízzel, bele a fűszerek. Puhára főzzük, bele a tejföl, összemixeljük. Kész.
Közben vajon szeletelt mandulát pirítunk néhány percig.
Tálalás: pirított mandula szeletek + leves
Sütőtökkrémleves
1 Hokaido tök, pirított tökmag, tökmagolaj
1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma
himalája só, tarkabors, kurkuma, szerecsendió
1 kanál Cserpes tejföl, Cserpes vaj
A tököt felvágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk, összekockázzuk. Hagymát vajon lepirítjuk, rá a fokhagyma, majd a tök, így is pirítjuk + fűszerek. Vízzel felöntjük, puhulásig főzzük + végén 1-2 kanál tejföl, botmixerrel összemixeljük.
Tálalás: pirított tökmag + leves + néhány csepp tökmagolaj
Édesburgonya-krémleves
Édesburgonya
1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma
himalája só, tarkabors, szerecsendió, kurkuma
Cserpes vaj, Cserpes tejföl
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. A hagymát vajon lepirítjuk, rá az édesburgonya, tovább pirítjuk, majd rá a fűszerek. Vízzel felöntjük, majd puhára főzzük, végén hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel pürésítjük.
Sütőben extraszűz olívaolajjal megkent vékony édesburgonya szeleteket pirítunk betétnek.
Zöldségleves
3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 4 burgonya, harmad zellergumó
Változatok: zöldborsó, karfiol vagy 1 fej cékla hozzáadva
1 paradicsom, 1 erős paprika erezete és magja nélkül
himalája só, tarkabors, sáfrányos szeklice, kurkuma
pici darab marhahús – elhagyható
petrezselyemzöld
levestészta
A pici darab marhahúst kevés vízben tartalékon fedő alatt kb. 2 órát főzzük.
Utolsó fél órában bele a négybe vágott zöldségek, felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a fűszereket. Amikor kész, aprított petrezselyemzöld a tetejére.
“Jókai” bableves
tarkabab
3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 3 burgonya, harmad zellergumó, petrezselyemzöld
1 paradicsom, 1 erős paprika erezete és magja nélkül
himalája só, tarkabors, (füstölt) pirospaprika, babérlevél, kevés egész mustármag, kevés egész köménymag
1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
kis darab marhahús – elhagyható
1-2 kanál Cserpes tejföl
Babot előző este beáztatjuk. Pici húst 2 órát fűszerekkel fedő alatt tartalékon főzzük. Utolsó félórában bele a zöldségek+bab. Közben rántás: hagyma olívaolajon lepirít, rá fokhagyma és 1 kanál liszt + kiskanál pirospaprika, kis vízzel felhígít, majd bele a levesbe. Végén tejföl és petrezselyemzöld a levesbe.
Lencseleves
Kisméretű lencse (a hgyományos méretűnél kisebb, kevésbé fő szét, és finomabb)
3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 3 burgonya, harmad zellergumó, petrezselyemzöld
1 paradicsom, 1 erős paprika erezete és magja nélkül
himalája só, tarkabors, füstölt pirospaprika, babérlevél, kevés egész mustármag, kevés egész köménymag
1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
kis darab marhahús – elhagyható
1-2 kanál Cserpes tejföl
A lencsét előző este beáztatjuk. Pici húst 2 órát fűszerekkel fedő alatt tartalékon főzzük (hús nélkül is lehet). Utolsó félórában bele a zöldségek+lencse. Közben rántás: hagyma olívaolajon lepirít, rá fokhagyma és 1 kanál liszt + füstölt pirospaprika, kis vízzel felhígít, majd bele a levesbe. Végén tejföl és petrezselyemzöld a levesbe.
Zöldbableves
friss/mirelit zöldbab
3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 3 burgonya, harmad zellergumó, petrezselyemzöld
1 paradicsom, 1 erős paprika erezete és magja nélkül
himalája só, tarkabors, pirospaprika, babérlevél, kevés egész mustármag, kevés egész köménymag
1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
kis darab marhahús – elhagyható
1-2 kanál Cserpes tejföl
Pici húst 2 órát fűszerekkel fedő alatt tartalékon főzzük (hús nélkül is lehet). Utolsó félórában bele a zöldségek+bab. Közben rántás: hagyma olívaolajon lepirít, rá fokhagyma és 1 kanál liszt + pirospaprika, kis vízzel felhígít, majd bele a levesbe. Végén tejföl és petrezselyemzöld a levesbe.
Spenótos fehérbableves
Fehérbab, friss spenótlevél, 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 3 burgonya
3 friss paradicsom vagy Cirio passzírozott paradicsom
Himalája só, tarkabors, oregánó, bazsalikom, pici zsálya
1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, olívaolaj
Extraszűz olívaolajon a hagymát lepirítjuk, rá a fokhagyma, 1 kanál liszt rántásnak, felöntjük vízzel. Bele a zöldségek, fűszerek, előző este beáztatott fehérbab és a paradicsom. Puhulásig főzzük, majd a végén beletesszük a felaprított spenótlevelet, és már nem főzzük tovább. Tálalásnál parmezán sajtot reszelünk a levesre.
Magyaros gombaleves vajgaluskával
4 fej gomba, 3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 3 burgonya, 1 fej vöröshagyma
vajgaluska: 4 laposkanál liszt, 2 kanál olvasztott vaj, pici só, 1 tojás
himalája só, tarkabors, pirospaprika, zsálya, kakukkfű, majoránna (lehetőség szerint frissen szedett levelek)
Cserpes vaj, Cserpes tejföl
A hagymát lepirítjuk a vajon, rá 1 kanál liszt, majd pirospaprika rántásnak. Felöntjük vízzel, bele a zöldségek + fűszerek. Vége fele beleszaggatjuk a kikavart galuskatésztát. Puhulásig főzzük, majd a végén bele a Cserpes tejföl és a petrezselyemzöldje.
“Pho” leves
3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 3 burgonya, 1 kisfej vöröshagyma, friss zöldhagyma, esetleg babcsíra
himalája só, kb. 5-6 szem egész tarkabors, fél csillagánizs, harmad darab fahéj, 3 szem szegfűszeg, 1 cm vastag friss gyömbér
rizstészta, kis darab marhahús
A marhahúst kb. 2 óráig tartalékon fedő alatt kis vízben főzzük. Közben vastag talpú fém edélyben a fűszereket a negyedbe vágott vöröshagymával zsiradék nélkül pirítjuk, míg el nem szenesedik több helyen a hagyma és a fűszerek is. Ezután bele a marhahúslébe, majd utolsó fél órában a zöldségek is. Rizstésztával és aprított friss zöldhagyma zöldjével, esetleg babcsírával tálaljuk.
Frankfurti leves
1 fej fokhagyma
3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 3 burgonya, kelkáposzta (sötét leveleivel)
himalája só, tarkabors, majoranna
1-2 kanál Cserpes tejföl
Kevés olivaolajon a fokhagymát lepirítjük, rá 1 kanál liszt rántásnak, majd 1 kiskanál pirospaprika, felöntjük vízzel, majd bele a zöldségek, fűszerek. A végén elkeverjük benne a Cserpes tejfölt, és kész.
Lazacleves
Póréhagyma
3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 3 burgonya
kis darab nyers lazac felkockázva
citrom leve, kapor
himalája só, tarkabors, babérlevél
Cserpes vaj, Cserpes tejszín
A felaprított póréhagymát vajon lepirítjuk, felöntjük vízzel, bele a zöldségek, fűszerek, utolsó 15 percben bele a felkockázott lazac. Majd a végén tejszínnel elkeverjük, kevés citrom levét belefacsarjuk, és friss, aprított kaporral szórjuk.