Gombakrémleves

1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma

1kg csiperke gomba (róka- és vargányagomba is lehet kiegészítésként)

himalája só, tarkabors, szerecsendió

Cserpes vaj/ házi vaj, 1-2 kanál Cserpes tejföl

Szarvasgombás olívaolaj

A vajon a hagymát lepirítjuk, rá a fokhagyma, majd az apróra vágott gomba, jól átpirítjük, míg levet ereszt és megfonnyad. Bele a fűszerek. Felöntjük vízzel, puhára főzzük. A végén bele a tejföl. Összeturmixoljuk botmixerrel. Kész.

Közben néhány fej gombát vékony szeletekre vágva lyukacsos pizzasütő tepsin 10 perc alatt sütőben megpirítunk.

Tálalás: pirított gombaszeletek + leves + szarvasgomba olaj néhány cseppje

Borsókrémleves

3-4 gerezd fokhagyma

750g zsenge mirelit/friss zöldborsó

himalája só, tarkabors, szerecsendió, bazsalikom

1-2 kanál Cserpes tejföl, Cserpes vaj

szeletelt mandula

A zúzott fokhagymát vajon lepirítjuk, rá a borsó, néhány percig pirítjuk, majd felöntjük vízzel, bele a fűszerek. Puhára főzzük, bele a tejföl, összemixeljük. Kész.

Közben vajon szeletelt mandulát pirítunk néhány percig.

Tálalás: pirított mandula szeletek + leves

Sütőtökkrémleves

1 Hokaido tök, pirított tökmag, tökmagolaj

1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma

himalája só, tarkabors, kurkuma, szerecsendió

1 kanál Cserpes tejföl, Cserpes vaj

A tököt felvágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk, összekockázzuk. Hagymát vajon lepirítjuk, rá a fokhagyma, majd a tök, így is pirítjuk + fűszerek. Vízzel felöntjük, puhulásig főzzük + végén 1-2 kanál tejföl, botmixerrel összemixeljük.

Tálalás: pirított tökmag + leves + néhány csepp tökmagolaj

Édesburgonya-krémleves

Édesburgonya

1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma

himalája só, tarkabors, szerecsendió, kurkuma

Cserpes vaj, Cserpes tejföl

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. A hagymát vajon lepirítjuk, rá az édesburgonya, tovább pirítjuk, majd rá a fűszerek. Vízzel felöntjük, majd puhára főzzük, végén hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel pürésítjük.

Sütőben extraszűz olívaolajjal megkent vékony édesburgonya szeleteket pirítunk betétnek.

Zöldségleves

3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 4 burgonya, harmad zellergumó

Változatok: zöldborsó, karfiol vagy 1 fej cékla hozzáadva

1 paradicsom, 1 erős paprika erezete és magja nélkül

himalája só, tarkabors, sáfrányos szeklice, kurkuma

pici darab marhahús – elhagyható

petrezselyemzöld

levestészta

A pici darab marhahúst kevés vízben tartalékon fedő alatt kb. 2 órát főzzük.

Utolsó fél órában bele a négybe vágott zöldségek, felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a fűszereket. Amikor kész, aprított petrezselyemzöld a tetejére.

“Jókai” bableves

tarkabab

3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 3 burgonya, harmad zellergumó, petrezselyemzöld

1 paradicsom, 1 erős paprika erezete és magja nélkül

himalája só, tarkabors, (füstölt) pirospaprika, babérlevél, kevés egész mustármag, kevés egész köménymag

1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma

kis darab marhahús – elhagyható

1-2 kanál Cserpes tejföl

Babot előző este beáztatjuk. Pici húst 2 órát fűszerekkel fedő alatt tartalékon főzzük. Utolsó félórában bele a zöldségek+bab. Közben rántás: hagyma olívaolajon lepirít, rá fokhagyma és 1 kanál liszt + kiskanál pirospaprika, kis vízzel felhígít, majd bele a levesbe. Végén tejföl és petrezselyemzöld a levesbe.

Lencseleves

Kisméretű lencse (a hgyományos méretűnél kisebb, kevésbé fő szét, és finomabb)

3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 3 burgonya, harmad zellergumó, petrezselyemzöld

1 paradicsom, 1 erős paprika erezete és magja nélkül

himalája só, tarkabors, füstölt pirospaprika, babérlevél, kevés egész mustármag, kevés egész köménymag

1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma

kis darab marhahús – elhagyható

1-2 kanál Cserpes tejföl

A lencsét előző este beáztatjuk. Pici húst 2 órát fűszerekkel fedő alatt tartalékon főzzük (hús nélkül is lehet). Utolsó félórában bele a zöldségek+lencse. Közben rántás: hagyma olívaolajon lepirít, rá fokhagyma és 1 kanál liszt + füstölt pirospaprika, kis vízzel felhígít, majd bele a levesbe. Végén tejföl és petrezselyemzöld a levesbe.

Zöldbableves

friss/mirelit zöldbab

3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 3 burgonya, harmad zellergumó, petrezselyemzöld

1 paradicsom, 1 erős paprika erezete és magja nélkül

himalája só, tarkabors, pirospaprika, babérlevél, kevés egész mustármag, kevés egész köménymag

1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma

kis darab marhahús – elhagyható

1-2 kanál Cserpes tejföl

Pici húst 2 órát fűszerekkel fedő alatt tartalékon főzzük (hús nélkül is lehet). Utolsó félórában bele a zöldségek+bab. Közben rántás: hagyma olívaolajon lepirít, rá fokhagyma és 1 kanál liszt + pirospaprika, kis vízzel felhígít, majd bele a levesbe. Végén tejföl és petrezselyemzöld a levesbe.

Spenótos fehérbableves

Fehérbab, friss spenótlevél, 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 3 burgonya

3 friss paradicsom vagy Cirio passzírozott paradicsom

Himalája só, tarkabors, oregánó, bazsalikom, pici zsálya

1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, olívaolaj

Extraszűz olívaolajon a hagymát lepirítjuk, rá a fokhagyma, 1 kanál liszt rántásnak, felöntjük vízzel. Bele a zöldségek, fűszerek, előző este beáztatott fehérbab és a paradicsom. Puhulásig főzzük, majd a végén beletesszük a felaprított spenótlevelet, és már nem főzzük tovább. Tálalásnál parmezán sajtot reszelünk a levesre.

Magyaros gombaleves vajgaluskával

4 fej gomba, 3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 3 burgonya, 1 fej vöröshagyma

vajgaluska: 4 laposkanál liszt, 2 kanál olvasztott vaj, pici só, 1 tojás

himalája só, tarkabors, pirospaprika, zsálya, kakukkfű, majoránna (lehetőség szerint frissen szedett levelek)

Cserpes vaj, Cserpes tejföl

A hagymát lepirítjuk a vajon, rá 1 kanál liszt, majd pirospaprika rántásnak. Felöntjük vízzel, bele a zöldségek + fűszerek. Vége fele beleszaggatjuk a kikavart galuskatésztát. Puhulásig főzzük, majd a végén bele a Cserpes tejföl és a petrezselyemzöldje.

Pho” leves

3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 3 burgonya, 1 kisfej vöröshagyma, friss zöldhagyma, esetleg babcsíra

himalája só, kb. 5-6 szem egész tarkabors, fél csillagánizs, harmad darab fahéj, 3 szem szegfűszeg, 1 cm vastag friss gyömbér

rizstészta, kis darab marhahús

A marhahúst kb. 2 óráig tartalékon fedő alatt kis vízben főzzük. Közben vastag talpú fém edélyben a fűszereket a negyedbe vágott vöröshagymával zsiradék nélkül pirítjuk, míg el nem szenesedik több helyen a hagyma és a fűszerek is. Ezután bele a marhahúslébe, majd utolsó fél órában a zöldségek is. Rizstésztával és aprított friss zöldhagyma zöldjével, esetleg babcsírával tálaljuk.

Frankfurti leves

1 fej fokhagyma

3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 3 burgonya, kelkáposzta (sötét leveleivel)

himalája só, tarkabors, majoranna

1-2 kanál Cserpes tejföl

Kevés olivaolajon a fokhagymát lepirítjük, rá 1 kanál liszt rántásnak, majd 1 kiskanál pirospaprika, felöntjük vízzel, majd bele a zöldségek, fűszerek. A végén elkeverjük benne a Cserpes tejfölt, és kész.

Lazacleves

Póréhagyma

3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 3 burgonya

kis darab nyers lazac felkockázva

citrom leve, kapor

himalája só, tarkabors, babérlevél

Cserpes vaj, Cserpes tejszín

A felaprított póréhagymát vajon lepirítjuk, felöntjük vízzel, bele a zöldségek, fűszerek, utolsó 15 percben bele a felkockázott lazac. Majd a végén tejszínnel elkeverjük, kevés citrom levét belefacsarjuk, és friss, aprított kaporral szórjuk.