images (1) A reumatológus a mozgásszervi betegségek gondozásával foglalkozik. Ide tartoznak az ízületek és az ízület körüli lágyrészek, a gerinc, az izmok, inak, ínhüvelyek, izom- és íntapadások betegségei. Megkülönböztetünk gyulladás és kopás/túlerőltetés okozta kórképeket. A gyulladásos betegségek közé például a köszvény és az immunrendszeri eredetű autoimmun betegségek (pl. reumatoid artrítisz, spondilartrítiszek, pikkelysömörös ízületi gyulladás), míg a kopás/túlerőltetés okozta elváltozások közé többek között az ízületi kopás (térd, csípő, kéz kisízületei, váll), az ínhüvelygyulladások és az izomfájdalmak, tartási rendellenességek tartoznak. Gyakori a szerteágazó testi fájdalmakkal járó, szervi eltérés nélküli fibromialgia is. A gerinc betegségei közül a porckorongsérv emelhető ki, míg a csontritkulás általában az idősebb hölgyeket érinti.

Gyakran sajnos a gyógyszeres terápia nem elégséges a tünetek megszüntetéséhez, illetve a beteg nem tudja szedni mellékhatások, gyógyszerallergia, társuló betegségek, gyógyszerszedéstől való félelem, egyéb dolgok miatt. Ilyen esetekben érdemes kiegészítésként természetes módszerekhez nyúlni: akupunktúra, lézerakupunktúra, lágylézer terápia, manuálterápia, McKenzie-torna, craniosacralis terápia, aromaterápia, tudatos jelenlét alapú kognitív terápia, életmód-tanácsadás stb. A gyógyszeres kezelést úgy is csökkenthetjük, ha helyileg az ízületbe, izomba adunk minimális adagú gyulladáscsökkentő injekciót, amely nem terheli meg a testet, viszont a tüneteket jól enyhíti. Az ízületbe adható „olajozó” és gyulladáscsökkentő hialuronsav is jótékony.

letöltés (3)A lágylézer terápia során a károsodott testi sejteket (pl. izom, ín) speciális lézerfénnyel stimuláljuk, így a sejt működése helyreáll, továbbá a terület vérkeringése javul, és beindulhatnak a gyógyító folyamatok, a regeneráció.

acu(Lézer)akupunktúra alkalmával a test megfelelő pontjait tű vagy lézersugár segítségével ingereljük vagy csillapítjuk, amelynek következtében a ponttal kapcsolatban álló gerincvelői és agyi területek működése is hasonló módon változhat. A módszer ezáltal harmonizálja a test különböző folyamatait.

A menauMcKenzie-torna jótékony hatású porckorong-elváltozások és -sérv esetén, míg a manuálterápia széles körben használható a terheléssel összefüggő, kopás, megerőltetés, helytelen testtartás okozta ízületi, izom- és gerincelváltozásoknál.

A craniosacralis terápia során az idegrendszert finom mozdulatokkal lehet kiegyensúlyozni, működését harmonizálni a koponyacsontokon és a test egyéb területein eredő és tapadó izmokat, kötőszöveti elemeket ellazítva. A belsőszervek működését megzavarhatja egy-egy ilyen kötőszöveti és izomfeszülés, amelyet korábbi trauma, stressz, lelki megterhelés, gyulladás váltott ki. Ha ezeket tehát oldjuk, a belsőszervek és az idegrendszer működése javulhat.

japanese-aromatherapyAz aromaterápia során növényi eredetű illóolajok helyi bedörzsölőként való alkalmazásával hatékonyan lehet fájdalmat csillapítani. Számos illóolaj gyulladáscsökkentő, izomlazító, görcsoldó, idegnyugtató, feszültségoldó, hangulatjavító hatású.

imagesA tudatos jelenlét alapú kognitív terápia a pszichológiai módszereket is felhasználó, vezetett meditációkat alkalmazó 8 hetes (heti egyszer másfél óra) csoportterápia, mely nagyon jó hatású a fájdalom megélésének csökkentésében, a tünetek elfogadásában, a stressz csökkentésében. Hosszan fennálló fájdalmak esetén sajnos az idegrendszer „megtanulja a fájdalmat”, kiérzékenyedik rá, ilyenkor az említett módszer segíthet ezt megszüntetni.

letöltés (2)Autoimmun betegségeknél a betegségmódosító gyógyszeres terápia mellett a szteroidigény csökkentésére használhatunk lágylézer kezelést 1-1 ízületnél, íntapadásnál, a test harmonizálására lézerakupunktúrát, illetve az immunrendszer működését a bélflóra (mikrobiom) befolyásolásával kevésbé gyulladásos irányba tolhatjuk el (pl. mikrobiomra ható étrend). A tudatos jelenlét alapú kognitív terápia és a craniosacralis terápia segíthet a tünetek elfogadásában és a lelki tényezők oldásában.

Energetikai technikák (belső utazás, Quantum Touch) a makacs, egyéb módszerekkel nem gyógyuló problémák kezelésére alkalmasak.