Kisgyermek korómtól fejfájással/migrénnel küzdöttem. Sokáig úgy éreztem, hogy a migrén sorscsapás, majd lassan rájöttem, hogy ajándék, amely sok-sok természetes módszer megismeréséhez és az életem jobbá tételéhez vezetett, továbbá segített orvosként, reumatológusként, hogy jobban megértsem a fájdalom hátterét, működését és azt, hogy mit éreznek a betegek, amikor nagyon fáj valamilyen testrészük, és minél inkább gyógyszermentesen tudjak segíteni nekik, hiszen senki sem szeretne egész életében gyógyszert/fájdalomcsillapítót szedni.

A migrén/fejfájás kapcsán néhány természetes megoldást ismertetek, amelyekkel jelentősen csökkenthető a fájdalom mértéke és előfordulásának gyakorisága.

 1. Tüneti kezelés (nincs mellékhatása):
  1-2 csepp orvosi levendula illóolaj (pl. Panarom márka) tenyerünkbe
  1-2 csepp majoranna illóolaj (Panarom) tenyerünkbe
  1-2 csepp borsmenta illóolaj (Panarom) tenyerünkbe
  kb. 5-10 csepp növényi olaj hígításra (pl.: barackmagolaj) tenyerünkbe
  Összedörzsöljük a két tenyerünket, majd a fájdalmas területet jól bedörzsöljük (halánték, homlok, szemöldök íve), továbbá a tarkótájat, nyakat, válltájat is. Majd a két tenyerünket az orrunkra helyezzük, és 3-4 mély lélegzetet veszünk. Ismételhető 1-2 óra múlva, többször is, amíg nem múlik a fejfájás. Ha hasi panasz (hányinger) is van, a gyomortájra is lehet ugyanezt bedörzsölni.
 2. Masszírozás: ha van valaki szeretett családtagunk, akkor megkérhetjük, hogy a feszes nyaki, váll és tarkótáji izmokat finoman átmasszírozza. Egy langyos kád vízben is lazulhatunk.
 3. Craniosacralis terápia során szintén finom mozdulatokkal lehet lazítani a fájdalmas, feszült területeken, illetve megelőzésként is kedvező hatású.
 4. Akupunktúra, akupresszúra: orvos tűvel végzi tüneti kezelésként, illetve megelőzésként. Magunk is nyomkodhatjuk a megfelelő pontokat tüneti kezelésként:
  4-5. lábtőcsont hosszanti közét igen erős simító mozdulatokkal lábujjak irányába nyomkodni a lábfejen (epehólyag/gall blader 41. pont)
  1-2. lábtőcsont köze ugyanígy (máj/liver 2-3. pont) igen erősen
  gyomorpanasz esetén 3-4. lábtőcsont köze (gyomor/stomach 42. pont)

  A további módszerek megelőzés céllal vannak.
 5. Stressz kezelése: nagyon-nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a stresszre, és azt próbáljuk minimalizálni, vagy legalább a helyzetekre másképp reagálni. Ha az ember stresszes, akkor megfeszülnek az izmai, főként a fején, nyakán, válltájon, és órákig ebben a feszült állapotban maradnak. Ilyenkor a vérkeringés romlik ezeken a területeken, esetleg nyomódhatnak fájdalomérző idegek az izmok által, ami kedvez a migrén kialakulásának. A stresszhormonok hatására szintén kiérzékenyedhetnek a fájdalomérző idegek, és olyan ingerekre is fájdalommal reagálnak, amelyekre normál esetben nem is jeleznének. Ha sok a stressz az életünkben, akkor általában nem “jó helyen”, nem a “megfelelő emberekkel” vagyunk a világban, és jelzés, hogy változtatnunk kell. A tudatos jelenlét alapú kognitív terápia (lsd. honlapon bővebben) segít, hogy odafigyeljünk az apró jelzésekre, és tudatosabban éljük az életünket, illetve segít, hogy az intenzív érzelmeinket (düh, harag, frusztráció stb.) észrevegyük, és kevésbé reagáljunk rájuk testi tünetekkel (izomfeszüléssel, fejfájással). De bármilyen kedvenc hobbi, kikapcsolódás segít, hogy a stressz hormokat ellensúlyozzuk boldogsághormonokkal.
 6. Táplálkozás:
  Az, hogy hogyan étkezünk, kritikus fontosságú a migrén kialakulása szempontjából. Számos olyan étel van, amelyre a szervezetünk, immunrendszerünk, gyomrunk fejfájással/migrénnel reagál. Ez egyénenként más és más, és nagyon fontos a jó megfigyelőképesség és a kísérletezgetés. Ezek az ételek nem minden esetben okoznak migrént, de hajlamosítják rá az embert, tehát ezek fogyasztása után gyakrabban és erősebben fáj a fejünk. Az én esetemben például több, mint harminc évnek kellett eltelnie, mire rádöbbentem, hogy a húsfogyasztás nagy mértékben elősegíti a saját migrénemet, és a migrénhez társuló igen erőteljes hányást. Azóta egyáltalán nem eszem húst. A tej és a tejszín szintén ugyanilyen hatásúak a saját esetemben, de például a baktériumok által erjesztett tejtermékek (tejföl, joghurt, sajt) nem okoznak problémát, hiszen ezekben az állati tejfehérjék és egyéb anyagok emésztve, aprítva, módosítva vannak. Vannak olyan emberek, akik a glutén tartalmú ételek esetén figyelnek meg fejfájásfokozódást. Itt is azonban meg kell említeni, hogy glutén tartalmú kenyér és kenyér között nagy különbség van. A házi vadkovászos kenyér (vadkovász, minőségi liszt, víz egyedüli összetevők) a glutént természetes, sok-sok baci és gomba által emésztett állapotban tartalmazza, míg a bolti kenyerekben kémiai úton vízoldékonnyá alakított, az immunrendszer számára “izgatóbb” glutén/sikér van, amire esetleg jobban reagálhat a test, és az immunrendszer gyulladással. Tehát nagyon fontos a megfigyelés: ha bizonyos ételek/élelmiszerek fogyasztása után néhány órával, 1 nappal migrénünk van (főként, ha erős) többször is, akkor érdemes próbaként elhagyni 1-3 hónapra, és megfigyelni, hogy változott a migrén. Okosan kell megfigyelnünk a tüneteket – erre a saját esetemet említem példaként: sokszor jött elő migrén tejcsoki fogyasztása után, mire végül rájöttem, hogy nem a csokoládéval van a baj, hanem a tejcsokoládéban levő tejporral (tejfehérje), a minőségi étcsokoládé semmilyen fejfájást nem okoz nálam. Tehát legyünk jó megfigyelők, okoskodjunk, és rájövünk idővel, hogy mi az, ami elősegíti a migrént.
  Nagyon fontos a jó minőségű ételek/élelmiszerek fogyasztása, amelyek nem tartalmaznak mindenféle adalékanyagokat, amelyek frissek, vegyszermentesek! A minőségi étel/élelmiszer drágább, de nem okoz függőséget az adalékanyagok hiánya miatt, nem lesz túlsúlyproblémánk, és a fájdalomcsillapító gyógyszerek is drágák! Ha a szervezetbe jó minőségű alapanyagokat viszünk be, és azok épülnek be, akkor hosszú távon is jól, egészségesen fog működni. Étkezésről bővebben lsd. másik menüpont.
 7. Napi legalább 8 óra pihentető alvás! Alvásról bővebben lsd. másik menüpont.
 8. Mozgás:
  A napi 15-20 perc minden ízületet, izmot átmozgató/átlazító torna. A jóga például alkalmas erre. A katu pranam 10 lépéses gyakorlat, ami minden tagot megnyújt, megerősít. Emellett természetesen érdemes mást is végezni )félfa, asztal, deszka, stb.). Illetve érdemes más mozgást is (kerékpár, futás, zumba, úszás stb.) napi fél-1 órában. Mozgásról bővebben lsd. másik menüpont. Fontos, hogyha ülőmunkát végzünk, munka közben egyenes gerinccel, a gerincet jó helyzetben tartó széken üljünk, ami tehermentesíti a nyaki gerinc izmait.