Két gyermek édesanyjaként és olyan orvosként, aki a természetes módszerek híve, mindig próbálom saját gyermekeimet és magamat egyaránt gyógyszermentesen, természetes megoldásokkal gyógyítani.

A bejegyzés a gyermekkori felsőlégúti fertőzésekre van kihegyezve, de ugyanazok a megállapítások a felnőttekre is alkalmazhatók, a bejegyzés végén található az illóolajos bedörzsölő felnőttadagja.

Megfázás, nátha, felső légúti fertőzés esetén 3 éves kor feletti gyermek:

Párologtatás:

párologtatóba cseppentjük a következő illóolajokat, vagy ha nincs párologtatónk, akkor forraljunk vízforralóban vizet, és egy teás bögrébe öntve cseppentsük a forró víz tetejére a következő illóolajokat, majd az illóolajos párában aludjon a gyermek:

1-2 csepp citromhéj illóolaj (Panarom márka)

1-2 csepp orvosi levendula illóolaj

1-2 csepp teafa illóolaj

1-2 csepp erdei fenyő illóolaj

kiegészíthető 1-2 csepp kakukkfű ct. thujanol illóolajjal (csak a thujanol kemopítus alkalmazható gyermekeknél, akkor is 3 éves kor felett)

Illóolajos bedörzsölő:
1 csepp vadlevendula illóolaj (pl. Panarom márka) vagy orvosi levendula illóolaj
1 csepp kakukkfű ct. thujanol (csak ez a kemotípus alkalmas gyermekeknek! És csak 3 éves kor felett alkalmazható!) vagy teafa illóolaj
10-20 csepp sárgabarackmagolaj (vagy helyette 1 kiskanál/1 evőkanál extraszűz olivaolaj), a töménység a gyermek életkorától és illattoleranciájától függ

Ezeket a tenyerünkbe csepegtetjük, összedörzsöljük, majd a gyermek mellkasát, hátát, hónalját, nyakát (nyaki nyirokcsomók, torok) jól bedörzsöljük vele.

Külön masszírozzuk meg a megfelelő akupresszúrás pontokat:
tüdő 1 (Zhongfu) – kulcscsont váll felöli végén a bemélyedés, érzékeny is ilyenkor
szél pontok (fengmen, fengchi, fengfu): tarkó két oldala a fejdudornak megfelelően, és a kettőt összekötő vonal közepe, tovább 2-es háti csigolya két oldalától 1-2cm-re
felső shu pontok: a háti gerinc csigolyák két oldalán 1-3cm-re a középvonaltól az izomköteget hosszában masszírozni
Köhögésnél Tian Tu pontot (szegycsont csúcsa feletti bemélyedés a torok alatt) erősen masszírozni.
A Hegu pont (1-2. kézujjak köze közötti lágy rész közepe) erőteljes, körömmel történő masszírozása a kéztől kifele irányba a fej problémáira (fejfájás, láz, taknyosság) alkalmas.
Lázcsillapító: Quichi pont (behajlított kar esetén a könyök külső oldalán a behajlítás bőrráncolatának külső végpontja) erőteljes, körörmmel történő masszírozása.

Az illóolajos kezünket tartsuk oda a gyermek arcához, és kérjük meg, hogy 5-6 mély lélegzetet vegyen az illóolajkeverékből.

Gyógytea:
Ezerjófű egyesület “köhögéscsillapító” teakeveréke (kakukkfű, lándzsás útifű, martilapu levél, aranyvessző, borsmenta, ökörfarkkóró, sztívia) + méz.
Házilag is lehet teát készíteni : pl. szárított kakukkfű, lándzsás útifű, kamilla, hársfavirág 1-1 arányban (negyed teáskanálnyi mindegyikből) leforrázunk egy 2dl-es teásbögrében pici darab gyömbérrel, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük+méz.

Megelőzésre és az immunrendszer támogatására jó hatású a Panarom Táltos Paripa masszázsolaja, ezzel érdemes minden este a gyermek mellkasát és hátát jól átmasszírozni, és kevesebbet lesz beteg, másrészt jóleső szeretet wellnesst kaphat szüleitől.

Ne ijedjünk meg, ha a kisgyermek sűrűn beteg, amikor elkezdi az óvodát, bölcsödét. Az immunrendszernek meg kell tanulnia a sok-sok vírust és baktériumot felismerni, hogy a későbbiekben már lazán felvegye a harcot a hasonlókkal. Ráadásul az immunrendszer úgy tud hatékonyan és jól működni, ha minél többféle baktériummal és vírussal találkozik, és mindegyik jól megedzi az immunrendszeri sejteket.
Fontos, hogy csak kizárólag akkor nyúljunk antibiotikumhoz, ha valóban súlyos, baktérium eredetű betegség áll fenn, és súlyos szövődményekre számíthatunk. A legtöbb gyermekbetegség vírusos, amelyekre az antibiotikum természetesen nem használ. Ha sok antibiotikumot használunk, azzal kiírtjuk a kisgyermek természetes flóráját a bélrendszerében, a légutaiban, a bőrén, és utána sokkal agresszívebb baktériumok telepednek meg, amelyek azután az immunrendszert elvihetik a rossz irányba, ami immunrendszeri betegségekhez (úgynevezett autoimmun betegségekhez) vezethet.

Lehetőség szerint próbáljunk jó minőségű, magas ásványi és vitamintartalmú ételeket adni gyermekünknek, legalább otthon (sok friss, bio zöldség-gyümölcs, olajos magvak, mint mogyoró, dió, mandula, gabonák, mint barnarizs, vadrizs, jázminrizs, bulgur, köles, hüvelyesek, mint bab, borsó, csicseriborsó, vöröslencse, barnalencse stb., bővebben lásd mikrobiomra ható étrend). Az immunrendszer úgy működik jól, ha az alkatrészei (tápanyagokból) megfelelően rendelkezésre állnak. Gyakori felsőlégúti megbetegedéseknél érdemes a tehéntej fogyasztását is mérsékelni.

Felnőtteknél megfázás, felsőlégúti fertőzés esetén az illóolajadagok a következők:

1 csepp vadlevendula
1 csepp kakukkfű ct. thujanol (súlyosabb betegség esetén az igen erőteljes hatású kakukkfű ct. thymol is alkalmazható max. 10 napig)
5-10 csepp sárgabarackmagolaj (esetleg helyette 1 kiskanál extraszűz olívaolaj)

A kakukkfű helyett lehet 1-2 csepp teafa is.