A reumatoid arthritis (reumatoid artrítisz, sokízületi gyulladás, RA) főként a kéz kisízületeket érintő gyulladásos megbetegedés, de emellett a váll, könyök, csukló, térd, boka és a láb kisízületek is megduzzadhatnak, fájdalmassá válhatnak. Autoimmun kórképről van szó, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer idegennek, tehát nem sajátnak tekinti az ízületek összetevőit, és emiatt megtámadja azokat, ugyanúgy mintha egy vírussal vagy egy baktériummal kellene megbirkóznia. Az immunrendszeri kisiklás következtében az ízületek gyulladásba kerülnek, ami hosszú távon az ízületi porc és a környező csontok, lágyrészek (inak, ínhüvelyek, izmok) súlyos károsodásához, deformálódásához vezet.

Mi okozza?

A betegség kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Egyrészt kell hozzá egy öröklött hajlam, ami azt jelenti, hogy az immunrendszernek van egy veleszületett fogékonysága arra, hogy nem megfelelően tudja megkülönböztetni a testünk saját és idegen összetevőit. Ez alapjában véve nem vezet betegséghez, csak akkor, ha valami újabb inger felborítja ezt a látszólagos egyensúlyt. Ez az újabb inger lehet bármilyen fertőzés, például egy felsőlégúti fertőzés, amely lezajlását követően néhány héttel az ízületek gyulladttá válnak. De a régebb óta fennálló dohányzás is lehet egy utolsó tőrdöfés az immunrendszer számára. Az elhízás szintén kedvezőtlen hatású a rheumatoid arthritis kialakulására, hiszen a zsírszövetről kiderült, hogy számos gyulladásos anyagot termel, amelyek eltolják az immunrendszer működését. A legújabb irodalmi adatok szerint a tápcsatornában állandóan jelenlevő bélbaktériumok, azaz a bélflóránk összetétele szintén nap mint nap edzésben tartja az immunrendszert, és esetenként a gyulladásos irányba billentheti az egyensúlyt. A bélflóránk összetételét nagy mértékben befolyásolja az étrendünk, tehát ily módon közvetve a diéta is hatással van az immunrendszerünkre.

Ellenanyagok

A rheumatoid arthritisben ellenanyagok jelenhetnek meg a vérben. Az ellenanyagok normálisan is termelődnek minden fertőzést követően, ezek semlegesítik a vírusokat, baktériumokat azzal, hogy hozzájuk kötődnek. Azonban rheumatoid arthritisben olyan ellenanyagokat termel az immunrendszerünk, amelyek az ízületeinkben rakódnak le, és azt károsítják. Ezek az ellenanyagok a testünk megváltozott fehérjéi ellen képződnek: ilyenek a citrullinált fehérjék ellen képződő, úgynevezett anti-CCP és anti-MCV ellenanyagok, illetve a reumatoid faktor (RF). A betegség diagnózisának felállításában is nagy segítséget nyújtanak. A rheumatoid arthritis két csoportra osztható aszerint, hogy a vérben jelen vannak-e ezek a speciális ellenanyagok: ellenanyag pozitív (szeropozitív) és ellenanyag negatív (szeronegatív) rheumatoid arthritis. Ezen ellenanyagok szintje nem mutat összefüggést azzal, hogy mennyire aktív, tehát mennyire lángoló az ízületi gyulladás, lehet magas ellenanyag szint mellett is nyugalomban a betegség, tehát nem kell rutinszerűen ismételni. A szintjük változhat az évek során, illetve idővel új ellenanyagok is megjelenhetnek. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy az anti-CCP és RF ellenanyagok kezdeti magas vérszintje súlyosabb, nagyobb ízületi károsodással járó betegségre hajlamosít a későbbiekben, és gyakrabban fordulnak elő szív-ér rendszeri szövődmények (pl. szívroham, szélütés/stroke) ebben a betegségcsoportban a nagyobb fokú gyulladás következtében. Érdekes módon ezen ellenanyagok már megjelenhetnek akár 5-10 évvel a rheumatoid arthritis kialakulása előtt, és korán jelzik az immunrendszer kisiklását. Mindazonáltal teljesen egészséges emberekben is jelen lehetnek ilyen ellenanyagok, az anti-CCP például a lakosság 5%-ában kimutatható bármiféle ízületi gyulladás nélkül is.

Betegségaktivitás

A betegség megfelelő terápiája szempontjából fel kell mérnünk, hogy mennyire lángoló/aktív a betegség. Erre a leginkább elfogadott mérőmódszer a betegségaktivitási index, a DAS28 érték (angolul Disease Activity Index). A DAS28 számításhoz 28 ízületet (vállak, könyökök, csuklók, kéz kisízületek, térdek) veszünk figyelembe. A duzzadt és nyomásérzékeny ízületek számából, a vérben a gyulladás mértékét mutató süllyedés (rövidítve We) vagy CRP értékből, valamint egy 100-as skálán (0-100) megbecsült fájdalom mértékéből egy képlet segítségével számítjuk ki a DAS28-at (online is elérhető: DAS kalkulátor). Ha a DAS28 2,6 alatt van, akkor nyugalomban van a betegség, ha 2,6-3,2 között, akkor alacsony a betegség aktivitása, ha 3,2-5,1 között, akkor közepes, míg 5,1 felett magas aktivitású, ilyenkor jön szóba erélyesebb kezelés, pl. biológiai terápia (lsd. később).