A betegségben elérhetőek egyrészt a tüneti gyógyszerek, melyek a fájdalmat csökkentik. Ilyen a legtöbb nem szteroid gyulladáscsökkentő (rövidítve NSAID) mint a Voltaren, Aflamin, Arcoxia stb. Ezek csak rövid távon szedhetők, mert a gyomorra, májra, vesére, szív-érrendszerre káros hatásúak, és az ízületi károsodást sem tudják kivédeni. Akár rövidtávú szedésük is gyomorvérzést idézhet elő. Gyakran emiatt gyomorvédővel (Quamatel, Pantoprazol) együtt adjuk, illetve választhatunk gyomrot kímélő nemszteroid gyulladáscsökkentőt is mint az Arcoxia, Meloxicam, Brexin. A nem szteroid gyulladáscsökkentők a vese véráramlását csökkentve ronthatják a vese működését, egy idő után visszafordíthatatlanul.

A leginkább bevált gyulladáscsökkentők rheumatoid arthritisben a szteroidok, mint a Medrol, Metypred, melyek igen látványosan tudják a gyulladásos tüneteket elfújni – ezért a betegek előszeretettel szedik akár saját szakállukra is -, és az ízületi károsodás mértékét is csökkentik. A szteroidokkal azonban szintén nagyon óvatosan kell bánni, mert igen súlyos, sokszor visszafordíthatatlan mellékhatásaik lehetnek hosszú távon. Ezért törekszünk minél kisebb adagok adására, vagy a gyulladt ízületbe történő fecskendezésére (kivédve így a vérkeringésbe jutást), illetve betegségmódosító gyógyszerekkel kiváltani hosszú távon.

A szteroidok megemelik a vércukorszintet és a vérnyomást, ezáltal cukorbetegséget és magasvérnyomás-betegséget okozhatnak. A csontok anyagcseréjére szintén káros hatásúak, és akár rövidtávon szedett nagy adagok is igen súlyos csontritkulást idézhetnek elő – fiatal betegekben egyaránt! A nagyfokú csontritkulás a gerinc csigolyáinak hirtelen vagy alattomosan kialakuló összeroppanásához vezethet, ami jelentős fájdalommal és a hátgerinc “púposodásával” jár. Ezért fontos a megfelelő kalcium és D-vitamin bevitel.

Emellett a szteroidok elvékonyítják és sérülékennyé teszik a bőrt és az erek falát, bevérzéseket idézhetnek el.

A gyomor vérzékenységét is fokozzák – a nem szteroid és szteroid gyulladáscsökkentők együttes szedése esetén a gyomorvérzés kockázata ugrásszerűen megnő, tehát a kétfajta gyógyszert együtt szedni nem javasolt!

A hosszútávú szteroidszedés sajnos a csípőízületet alkotó combfej beroppanását, elhalását is előidézheti, amely a nagy fájdalom mellett járásképtelenséggel járhat, és csípőprotézis beültetését teheti szükségessé.

A hosszútávú szteroidszedés emellett a fertőzésekre is hajlamosíthat, lassítja a sebgyógyulást.