A nem differenciált kollagenózis (más néven nem differenciált autoimmun szindróma) az immunrendszer betegségeihez, az úgynevezett autoimmun kórképekhez tartozik. Azaz olyan állapot, amelyben az immunrendszerünk a saját szerveinket, szöveteinket idegennek érzi, és megtámadja azokat.

Sok-sok autoimmun reumatológiai betegség ismert, de vannak olyan esetek, amikor a tünetek nem illenek bele egyikbe sem, illetve a betegség olyan korai, hogy még nem jelent meg a betegségre jellegzetes összes tünet. Nem differenciált kollagenózisról tehát akkor beszélünk, amikor autoimmun betegségre jellemző tünetek jelennek meg a betegnél, de egyik jól körülhatárolt autoimmun betegség diagnosztikus feltételei sem  teljesülnek. A tünetekhez az immunrendszer kisiklását jelző ellenanyagok is társulnak. A nem differenciált kollagenózis nagyon gyakran az idő múlásával átmegy egy adott autoimmun betegségbe, de megmaradhat a kiindulási állapotban, esetleg vissza is fejlődhet.

Jellemző az öröklött hajlam, gyakran a családban előfordul autoimmun betegség. Fertőzés, dohányzás, vegyszerhasználat, lelki stressz hozza elő a tüneteket genetikai fogékonyság esetén.

Tünetek

Szemszárazság, szájszárazság, fényérzékenység (napsugárzás hatására vöröses bőrelváltozás a dekoltázson), kezek elfehéredése, lilulása, majd vörösödése (úgynevezett Raynaud-jelenség), ízületi fájdalom, izomfájdalom, tüdőelváltozások, hajhullás, bőrelváltozások,  idegrendszeri tünetek stb.

Laboreltérések

Autoimmun betegségre jellemző ellenanyagok megjelenése (antinukleáris antitest, anti-SSA, anti-SSB, anti-Jo1, anti-dsDNS, anti-RNP, anti-cardiolipin, anti-centromer, stb.), alacsony vérlemezkeszám vagy fehérvérsejtszám, vérszegénység stb.

Kezelés

Általában gyógyszeresen nem avatkozunk be, kivárunk, hogy egy jól körülhatárolt autoimmun betegségbe átmenjen ez a kezdeti állapot. Egy-egy súlyos tünet jelentkezése esetén azonban agresszív kezelés is szóba jön a kockázat-előnyt mérlegelve. Az immunrendszerre ható gyógyszereket (Delagil, Imuran, Trexan stb.), illetve szteroidot adhatunk kis dózisban. Sok autoimmun betegségben gyakori a D-vitamin hiány, ezért ezt is érdemes szedni (pl. 2000NE adagban).