A mozgásszervi betegségek gyakran legelső és szinte kizárólagos tünete a fájdalom. A heveny tünetek gyakran idültté válnak, és hónapokig, akár évekig is kínozhatják az embert. Emiatt a fájdalomcsillapító gyógyszereket igen széles körben alkalmazzák  a betegek – sokszor anélkül, hogy tudatában lennének a használat veszélyeinek és a mellékhatásoknak; előfordul, hogy hatástalanság esetén többfélét is egyszerre alkalmaznak, amellyel sokszorosára emelhetik a mellékhatások előfordulásának kockázatát.

A jelen leírás csak egy támpont, hogy könnyebben eligazodjanak a betegek a fájdalomcsillapítók világában, és a tudás birtokában a nem megfelelő szedésből származó súlyos mellékhatásokat elkerüljék. A fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazásánál mindig kérje ki kezelőorvosa véleményét az adagolást illetően (mit, mekkora adagban, mennyi ideig szedhet), és ne saját szakállra, jó ismerős, különböző internetes oldalakon közölt tanácsok alapján szedje! Minden betegnek mások az alapbetegségei, kockázati tényezői, amiket mérlegelni kell.

A fájdalomcsillapító gyógyszereknek több csoportja van. Vannak a leginkább használt hagyományos, úgynevezett nemszteroid gyulladáscsökkentők, a szteroidtartalmú gyulladáscsökkentők, illetve az enyhe és erős opioid fájdalomcsillapítók. Emellett a fájdalommegélésére, feldolgozására ható gyógyszerek is elérhetőek. Ezeket a csoportokat alább részletezem.

Az Egészségügyi világszervezet három csoportba osztja a fájdalom kezelését. A legenyhébb esetben egyszerű fájdalomcsillapítót, azaz paracetamolt és Algopyrint javasol. A paracetamolt máj- és vesebetegek, alkoholt nagy mennyiségben fogyasztók kerüljék, mivel szedése (nagy adagban) a vesére és májra káros hatással lehet. Maximális adagja 4000mg, de lehetőség szerint 1000-2000mg-nál ne szedjünk többet. Terhességben alkalmazható körültekintéssel – azaz csak időszakosan, mivel hosszan tartó használata fokozhatja a gyermekkori szénanátha/asztma kialakulásának kockázatát, és egy tanulmány szerint késleltetheti a lánygyermekek beszédfejlődését. Szoptatás alatt szintén óvatossággal szedhető fájdalom- és lázcsillapítási céllal, lehetőség szerint minél távolabb a szoptatások időpontjától. 3 hónapos kórtól és gyermekkorban szintén alkalmazható.

Az Algopyrint szintén gyakran alkalmazzák a betegek. Vérképzőszervi eltérések (például alacsony fehérvérsejtszám) esetén szedését kerüljük. Az arra érzékeny egyénekben súlyos, akár életveszélyes vérsejtszám- (fehérvérsejt, vörösvértest) csökkenést okozhat. Terhességben, szoptatás alatt, gyermekeknél kerüljük.

A leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók az úgynevezett nemszteroid-gyulladáscsökkentők (NSAID). Két csoportjuk ismert: a szelektív és nem szelektív nemszteroid-gyulladáscsökkentők. Az NSAID-ek legfőbb mellékhatása a gyomor-bél rendszeri eltérések: gyomortáji kellemetlen érzés, gyomorvérzés, gyomorfekély, reflux. A gyomorvérzés bevezető tünetek nélkül, akár egy heti szedés után is kialakulhat a hajlamosító tényezők esetén. Az egyik ilyen hajlamosító a szteroidtartalmú fájdalomcsillapítókkal való együttes szedés, ezért ezt kerüljük. Gyomorfekély jelenléte, vagy korábbi gyomorfekély esetén a gyomrot jobban kímélő szelektív nemszteroid gyulladáscsökkentőket alkalmazzuk (celecoxib, etoricoxib), illetve a nem szelektív NSAID-eket gyomorvédővel (pantoprazol, famotidin stb.) együtt használjuk. A gyomorvédők igen nagy adagban (2x40mg) való hosszú távú fogyasztását azonban kerülni kell, mert annyira lecsökkenthetik a gyomorsav mennyiségét, hogy a savas környezetben felszívódó B12-vitamin kevésbé tud felszívódni. A B12-vitamin igen fontos az idegek működésében és regenerálódásában, hiánya idegkárosodást (érzészavar, zsibbadás, égő fájdalom jelentkezése a végtagokon) okozhat.

A nemszteroid-gyulladáscsökkentők emellett emelhetik a vérnyomást, tehát vérnyomáskiugrásra hajlamos egyén óvatossággal alkalmazza. A vesére szintén káros hatással vannak hosszú távon, ezért vesebetegek, egy vesével rendelkező betegek kerüljék alkalmazását, mert a látszólagos egyensúlyban levő beteg vesének egy pár napig adott NSAID tőrdöfés lehet. Az utóbbi évtizedben derült fény az NSAID-ek szív-ér rendszeri melléhatásaira, fokozhatják a szívbetegség, szívinfarktus és stroke kialakulásának kockázatát hosszú távon. Tehát mindig mérlegelni kell az előnyöket-kockázatokat.